Kivitelezés

 A kivitelezés megkezdése

 A könnyűszerkezetes házak kivitelezési ideje a technológiának köszönhetően a tervezéssel összemérhető időtartam. Az építés     gyorsasága miatt érdemes mindent időben előre eltervezni. A terven túl érdemes előre megálmodni a belső elrendezést, kialakítást. Ehhez egyre többször veszik igénybe belsőépítészek szolgáltatásait

Családi házak építésénél is kötelező az Elektronikus Építési Napló vezetése. Kivitelezési munkát megléte nélkül nem szabad és nem is érdemes elkezdeni. A Napló megnyitása és a kivitelezők meghívása az Építtető-Megrendelő feladata. Általunk végzett kivitelezés esetén természetesen tájékoztatást, illetve segítséget nyújtunk az elsőre talán bonyolultnak tűnő lépések elvégzésében.

A rövid kivitelezési idő miatt a szükséges közműveknek célszerű már a telken lenni, nehogy ez késleltesse a költözést.

 

Az általunk tervezett és kivitelezett könnyűszerkezetes családi házak a beépített hőszigetelések (fal, födém, aljzat – lásd rétegrendek) miatt, már most megfelelnek a 2021-től életbe lépő, szigorodó energetikai követelményeknek. Az energetikai besorolásnál nagy súllyal szerepelnek majd az épületek energiaellátására alkalmazott megújuló energiaforrások. A minimális hőveszteség miatt egyre nagyobb a  elektromos fűtés létjogosultsága, különösen ha a rendszert a tetőn elhelyezett napelemek is támogatják. Ebben az esetben az új osztályozás szerinti AA+ energiakategória is könnyen teljesíthető.

 

Az építési folyamat bemutatásában egy kb. 100 m2-es épületet tekintünk modellnek.

 

Alapozás

Az alapozás időtartama hagyományos sávalap esetén kb. 1- 1,5 hét. A vasalt lemezbeton készítése előtt az alapban el kell végezni az alapszereléseket (elektromos beállás, lefolyó csövek, víz stb.). Ha az engedélyezési tervek készítésekor a vizes helyiségek és a konyha kialakítása nem alakult ki pontosan, mostanra feltétlenül tudni kell, mit és hova szeretnénk elhelyezni. Az alapozás megkezdésétől a beköltözésig várhatóan 3-4 hónap fog eltelni.

Szerkezet építés

A fa váz szerelése tetőszerkezettel, bádogozással és a külső burkolattal kb. 4 hét alatt elkészül. (bonyolultságától és időjárástól függően). Ekkor kezdődhetnek az épületgépészeti és villamos alapszerelések. Ezalatt a szerkezet építése nem áll meg. Felkerül a cserép és beépülnek a külső homlokzati nyílászárók.

Gépészeti és villamos alapszerelések

A gépészeti alapszerelések 1-2 napot vesznek igénybe, így könnyen összehangolható a szerkezet építésével. Tetőteres épületeknél az esztétikusabb kialakítás miatt ilyenkor kell a tetőtéri fűtés csöveit elvezetni a födémben.

Szerkezet befejezése

A szerkezet építése a ház külső és belső határoló szerkezeteinek hő és hangszigetelésével és gipszkarton burkolásával fejeződik be. (1- 1,5 hét).

Szigetelt aljzat

A gipszkartonozás után a falak alatt már lefektetett és túlnyújtott vízszigetelés az épület teljes területén elkészül, rákerül a lépésálló hőszigetelés. Az aljzatbetonozás már kész felületet ad a burkoláshoz, csak a szükség szerinti (burkolattól is függő) aljzatkiegyenlítés és kenhető szigetelés elkészítése (tetőtéri fürdőszoba aljzata, víznek erősen kitett majdan csempézendő felületek helyén) van hátra. Ennek időtartama szilárdulással kb. 1,5 hét.
Kéményről eddig nem esett szó. Természetesen, ha kandalló is készül a házban annak kéménye is elkészül az aljzat előtt.

Glettelés, festés

A megszilárdult aljzatbetonon elkezdődhet a gipszkarton glettelése és festése, ha még nem történt meg a külső, látszó fa felületek lazúrozása.
Erre az időszakra érdemes ütemezni a belső gázszerelést és a fűtési rendszer beüzemelését is. Elvégezhető a villamos alapszerelések befejező lépése, a dobozok elhelyezése a falszerkezetbe, a kötések elkészítése. (1 hét)

Befejező munkálatok

A fürdőkád és zuhanytálcák beállítása után, a teljes épület hideg burkolása következik. Már csak a szerelvényezések és a melegburkolatok elkészítése, a belső ajtók elhelyezése és a tisztasági festés van hátra. (3 hét). Az épületek külső hőszigetelő vakolatrendszerének elkészítése a belső munkáktól független. Ezt legalkalmasabb ősszel v. tavasszal végezni.

Így készült